25.11.2022r. w naszej szkole odbyło się Seminarium nt. Jedz i żyj zdrowo! Podczas prelekcji z zakresu dietetyki i wartości odżywczej produktów pochodzenia zwierzęcego specjaliści oraz naukowcy przybliżyli nam istotę zdrowego odżywania. W murach naszej szkoły gościliśmy: dr hab. inż. Joannę Bogucką z Niezależnego Laboratorium Badawczego Stanlab , która wygłosiła wykład pt. "Ocena jakości żywności w niezależnym laboratorium badawczym"; dr hab. inż. Hannę Jankowiak, prof. PBŚ z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej, która wygłosiła prelekcję nt. Wartość odżywcza mięsa wieprzowego; Igę Zamorowską z Projekt Zdrowie Grudziądz, która przybliżyła nam zasady racjonalnego odżywiania, a także dra hab. inż. Mariusza Boguckiego z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej, który przedstawił dotychczasowe efekty realizowanego projektu Zielone Mleko. Ponadto, nasze Seminarium zaszczycili swoją obecnością mgr Jarosław Radtke-Dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Bronisława Malinowskiego w Grudziądzu, a także przedstawiciel przedsiębiorców Piotr Drążek z firmy Dolina Dobra. Podczas Seminarium zostały rozstrzygnięte konkursy: "" Jedz i żyj bezpiecznie, " Zaprojektuj zakładkę do książki" oraz "Zaprojektuj plakat - JEDZ I ŻYJ ZDROWO".
Zwycięzcami konkursu na plakat zostali:
I miejsce Sara Zielińska IV TAK
II miejsce Marcelina Matla IV TRRe
II miejsce Weronika Dolata IVTRRE
III miejsce Małgorzata Kunicka I TAK
IV miejsce Kinga Abramek IV TAK
V miejsce Martyna Mroczkowska IbTW
Zwycięzcami na zakładkę do swojej książki zostali:
I miejsce Agnieszka Szeląg I TAK
II miejsce Oliwia Baranowska Ib TW
III miejsce Małgorzata Kunicka I TAK
IV miejsce Agata Prusakowska I TAK
V miejsce Magdalena Cołbecka II TW
Laureaci otrzymali nagrody, które wręczył Dyrektor Szkoły dr inż. Arkadiusz Wojciechowski. Wszystkim uczestnikom konkurów i nagrodzonym uczniom składamy serdeczne gratulacje. Po części oficjalnej uczestnicy Seminarium zostali zaproszeni do degustacji produktów pochodzenia zwierzęcego oraz mogli skosztować pysznej zupy grochowej.